Akne Onarımı Tedavisi

Sivilce tedavisi; Cilt Hastalıkları günümüzde en çok sık rastladığımız hastalıklardan bir tanesidir. Cilt hastalıkları adı altında birçok hastalık bulunmaktadır. Akne, cilt yangısı, Cilt kanseri, mantar hastalıkları ve ekzama, bu hastalıklardan birkaçıdır.

Akne Nedir?
Özellikle kızlarda 9-18, erkeklerde 14-19 yaşları civarında görülen akne hastalığı, genellikle göğüs, yüz ve sırttaki ter bezeciklerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Halk arasında sivilce olarak adlandırılır. Akne 30’lu yaşlardaki bireylerde de nadir durumlarda ortaya çıkabilir. Aknedeki bezecikler genellikle siyah veya kırmızı renkte küçük benekler şeklinde görülür. Bu bezecikler yağ bezelerinin hormanlar dolayısıyla fazlasıyla büyümesi sonucu kanallarda biriken bu salgıya mikrop eklenerek çoğalıp gözle görünür hale gelmesiyle oluşur.

Akne hastalığında Sivilcelere çıplak elle temas edilmemeli, kesinlikle sıkıp patlatılmamalıdır. Aksi halde kalıcı iz bırakabilir.

Akne [Sivilce] Tedavisi Nedir?
Hafif ve iltihabı az sivilceler için doktorlar tarafından önerilen kremler ve A vitamini kullanılmalıdır. Ağır ve iltihabı fazla sivilceler için ise antibiyotik ilaçlar tavsiye edilir. Bayanlar için ise hormon hapları verilebilir. Bayanların hormon haplarını kullanmadan önce hamilelik testi yaptırması önerilir. Çünkü Hormon haplarının 3 ay boyunca etkisi devam eder ve hamile kalmayı önler. Hormon haplarının kullanıldığı zaman içinde uzun süre güneşte kalınmaması tavsiye edilir. Hastalar bazı yiyecekleri tükettiklerinde akne hastalığı görünürse şüpheli görülen yiyecek içeceklerin tüketilmemesi önerilir.

Aknenin oluşumunda birçok faktör rol oynar. Bunlar; genetik yatkınlık, yağlı kremler, sıcak hava, terleme artışı, makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması, gözeneklerdeki sebuma (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) yerleşen bakteriler olarak özetlenebilir. Hormonsal faktörler (özellikle yumurtalık kisti) akneye yol açabilmektedir.

Halk arasında yaygın olarak inanılanın aksine akne ile karaciğer bozukluğu arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Yine aynı şekilde bilimsel çalışmalarda akne ile gıdalar arasında da direk bir bağlantı bulunamamıştır. Fakat aday gıdayı tükettikten sonra akne oluşumunda artış olduğunu gözlemlediği özel bir gıda ürünü varsa bu tip gıdalardan uzak kalmasında fayda vardır.

Akne giderme uygulamasında ciltte uygun temizleyici ve kremlerin kullanılması prosedürün temelini oluşturmaktadır. Akne ve siyah noktaları sıkmak kesinlikle önerilmemektedir. Boşaltılması gereken akne ve siyah noktalar bu konuda deneyimli estetik uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Terapide; topikal kremler, ağızdan alınan tabletler, kimyasal peeling ve foton (lazer) kullanılmaktadır.

Kimyasal peeling ve lazer bu konuda deneyimli hekim tarafından uygulanmalıdır. Hangi prosedürün yapılacağı hekim tarafından yapılan muayene sonucunda belirlenmektedir.

Aknenin yoğunluğuna ve prosedürü uygulayan hekime göre 6 ile 10 seans arası bir süre gerekebilmektedir. Uygulanacak yönteme göre haftada 1 ya da 2 seans uygulanır. Her seans 20-30 dakika sürmektedir.

AKNE (SİVİLCE)

Probleminiz mi var?Bekliyoruz!