Leke Onarımı
Deride meydana gelen renk değişikliğinin birçok nedeni olabilir. Bazen, can sıkıcı olmakla beraber endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, daha tehlikeli bir duruma da işaret ediyor da olabilir.

Lazerle Melazma ve Cilt Lekelerinin Tedavisi Nedir?
Melazma ve Leke Tedavisi, 755 nm long-pulse Alexandrite lazer cihazı kullanılarak güneş ışığının zararlı etkileri ve yaşlılık ile oluşan lekelerin giderilmesini amaçlayan bir uygulamadır.
Alexandrite lazer cihazının yanısıra Thulium Lazer de cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan bir fraksiyonel lazer cihazıdır. Thulium Leke Lazeri ciltteki ufak lekelenmelerden yanık izlerine kadar pek çok cilt probleminde kullanılabilmektedir. Thulium lazer ile leke tedavisi hakkında detaylı bilgiye ve yanık izlerine yönelik uygulama videosuna yazının devamında ulaşabilirsiniz.
Lazerle leke tedavisi uygulanabilecek cilt problemleri
- Melazma – Güneş Lekeleri
- Çiller
- Doğum lekeleri
- Sivilce Lekeleri
- Gebelik Çatlakları
- Yanık İzleri
- Ciltteki ince kırışıklıklar
- Antiaging
Unutulmaması gereken nokta her hastanın probleminin kendisine özel olması ve teşhis edilmesi gerekliliğidir. Doktorunuza başvurduktan ve cilt problemleri tespit edildikten sonra en uygun tedavi yöntemi doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir.
Cilt Lekelerinin Tedavisinde Renklerin Gücü : Led Mask
Akneler, sivilceler, akne ve sivilce izleri, cilt lekeleri, ince çizgiler için renklerin gücünden faydalanılabilmektedir. Üç ana renkten oluşan bir led maske ile tedavi yapılmaktadır. Renkler ortalama birer dakika arayla değişerek hastalara çok amaçlı tedavi kolaylığı sağlamaktadır. Mavi ışık akne, sivilce gibi derin temizlemeye ihtiyacı olan ciltleri yıpratmadan temizleyebiliyorken, kırmızı ışık cildin daha derin katmanlarında devam edebiliyor. Mor ışık ise hamilelik ve güneş lekelerinin giderilmesinde etkilidir. Diğer önemli bir nokta da üç rengin aynı zamanda kolajen aktivasyonunu tetikleyip, cilde parlaklık ve canlılık kazandırmasıdır.
Led Mask Uygulaması Nasıl Yapılır?
Komplikasyonu az ve konforlu olan led maske uygulamasına cilt uygun bir temizleyici ile temizleyerek başlanır. Ardından porselen maske hastanın yüzüne yerleştirilir. Gözleri ışıktan korumak için özel bir göz bandı ile gözler kapatılır ve cihazımızı çalıştırılır. Hastan yarım saat hiçbir acı çekmeden sürenin dolmasını bekler. Kliniğimizde bu uygulamamız için kişiye özel kullanılabilecek tedavi edici özellikte maskelerle de çalışılmaktadır. Led Mask’ı; örümcek ağı estetiği, karbon peeling, fraksiyonel lazer, dermapen gibi profesyonel cilt bakımlarımızla beraber uyguladığımızda başarımız da artmaktadır. Yaz kış uygulanabilmektedir ve yaş aralığı yoktur.
Leke, cilt yüzeyinden altına doğru yayılan bir katman içinde olan bir süreçtir. O yüzden kişilerin leke tedavisi ile ilgili olarak sabırlı olmaları ve bu tedavide adım adım ilerleme kaydedileceğini bilmeleri gerekmektedir.
İlk adımda, blok olan lekeler parçalanmaya, kişinin kapatıcı kullanma ihtiyacı azalmaya başlamaktadır. Tedavi, ciltteki dengesiz cilt tonunun ve bozulmuş olan homojenliğin zaman içerisinde azalmasıyla ilerlemektedir.
Lazerle melazma ve leke tedavisi özellikle yaz öncesi dönemlerde, bronz olmayan ten üzerinde 3 – 4 aylık süreçler içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Uygulama öncesi hekim tarafından yapılacak muayene ile leke durumuna göre alınabilecek sonuçlar ve kaç seans gerektiği konusunda bilgilendirme sağlanmaktadır.
Yaşa ve güneşe bağlı, sınırları düzgün oluşan koyu renkli lekeler çok daha hızlı tedavi edilebilirken, hamilelik sonrası hormonal etkilere bağlı oluşan, özellikle elmacık kemikleri üzerinde, alın bölgesinde yani sert bir kemik dokunun üstünde olan ve güneş ışığının vurmasıyla belirginleşen bölgelerdeki melazma denilen lekeler daha uzun soluklu tedavileri gerektirmektedir.
Melazma ve lekelere karşı lazer tedavisinin mutlak çözüm olduğu durumlar vardır. Diğer taraftan lekelerin şiddetinin azaldığı durumlar vardır. Kişi bir yaz geçirdikten sonra lekelerde belli bir koyulaşma olsa dahi, sonrasında yapılan tedavi ile cilt eski haline çok daha çabuk çevrilebilmektedir.
Lazer cihazlarında bulunan soğutma sistemleri sebebiyle, uygulamada genellikle ağrı / acı hissedilmediği belirtilmektedir.
Uygulama sonrasında lekelerin üzerinde kabuklanma meydana gelebilir. Kabuklanma olan bölgelerin tahriş edilmemesi ve bu alanlarla oynanmaması gerekir. İyileşmenin ardından lekelerin renginin açıldığı görülmektedir.
Leke oluşumunun önüne geçebilmek için, cildin sağlıklı olması gerekmektedir.
- Cildin iyi bir şekilde temizlenmesi
- Cildin yeterli bir şekilde nemlendirilmesi
- Cildin doğru bir şekilde güneşten korunması
- Kullanılan güneş koruyucunun mutlaka fiziki koruma da yapıyor olması gerekmektedir. Fiziki koruma sağlaması açısından çinko, alüminyum, titanyum gibi eser element içeren güneş koruyucuları tercih edilmelidir.
- Güneş ışığına maruz kalınan süre boyunca 3 saatte bir güneş koruyucunun tekrar edilmesi kişilerin lekeden korunması için gereklidir.
- Lazerle melazma ve leke tedavisinin sık görülen yan etkileri olmamakla birlikte, nadiren yara ve enfeksiyon oluşumu olabilmektedir.
- Tedavi sonrası güneşten korunma konusunda daha hassas davranılması, lekelerin yeniden ortaya çıkma olasılığını düşürmek ve ciltte yeni leke oluşumunu önlemek açısından önemlidir.
- Estetik amaçlı gerçekleştiriliyor olsa da lazerle tedavi uygulamasının tıbbi bir işlem olduğu unutulmamalı ve mutlaka uzman ve tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Dikkat gösterilmesi gereken bu husus, hem risk oluşturabilecek etkenlerin tespitinde ve önlenmesinde, hem de uygulamanın başarısında önemli bir koşulu oluşturmaktadır.
Lazerle kılcal damar tedavisinin geçici bir süre için ciltte tahriş ve yanma, yara ve kabuk bağlama gibi yan etkileri bulunmaktadır.